Tässä olisi tämä pieni kotiläksy ja muistakaa lukea asiat huolella läpi tai tulee piiskaa!! (ei ole tae ettei tule...). Katsokaa ehdottomasti nuo linkit läpi huolella, jotta näette mihin alla olevat astiat vaikuttaa. Ei tarvitse asioita ulkoa opetella tässä vaiheessa mutta yrittäkää ymmärtää, mistä on kyse. Asioita ei ole montaa mutta ne ovat sitäkin tärkeämpiä. Tekniikkaa käydään vielä läpi tilaisuudessa, joten arvoja ei tarvitse osata etukäteen.
ISO-herkkyyys:
Määrittää kameran herkkyyden valolle. Vastaa vanhaa filmiherkkyyttä, jota käytetään säätämään kamera sopivaksi kuvaustilanteeseen. Pienemmät arvot tarkoittavat huonompaa herkkyyttä ja samalla pienempää kohinan eli virheen määrää. Suuremmat arvot mahdollistavat pimeämmässä kuvaamisen mutta lisäävät vastaavasti kohinaakin. Lisää infoa linkin takaa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/ISO-lukuF-luku/aukko:
Määrittää linssin himmentimen koon. F-lukua käytetään määrittämään haluttu syväterävyys kuvassa ja samalla myös valonmäärä linssin läpi. Tunnetaan myös nimellä valovoima. Isot luvut kuvaavat pientä aukkoa eli suurta rajoittimen määrää (vähän valoa linssin läpi) ja pienet luvut isoa aukkoa eli pientä rajoittimen määrää (paljon valoa linssin läpi). Isot luvut = iso syväterävyys, pienet luvut = pieni syväterävyys. Lisää infoa linkin takaa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/AukkosuhdeSuljinnopeus:
Kertoo kameran valotusajan, jonka aikana kenno/filmi on paljas. Pidempi valotusaika kirkastaa kuvaa ja vastaavasti lyhyempi valotusaika tummentaa kuvaa. Normaalisti kuvatessa puhutaan sekunnin osista eli 1/60, 1/125, 1/250... sekunti. Mitä pidempi aika, sitä herkemmin kuva tärähtää (esim. 1/10 sek). Lisää infoa linkin takaa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/SuljinnopeusNämä yllä olevat 3 asiaa määrittää kuvan oikean valotuksen. Kun kuva on säädetty näiden kolmen asian suhteen keskenään kohdilleen, tulee kuvasta aina hyvin valottunut ja halutun mukainen. Kuvan valotusta voidaan tietenkin säätää oman maun mukaan mutta tulisi ymmärtää nämä 3 asiaa sen verta hyvin, että kuvan saa aina valotettua kohdilleen.
Valkobalanssi:
Tämän avulla määritetään kameralle, mikä väri on valkoista. Vaikuttaa kuvan värisävyihin ja siihen, ovatko värit kohdillaan eli näyttääkö valkoinen valkoiselta eikä esim. kellertävältä. Varsinkin värikkäitä asioita kuvatessa tämä on tärkeä asia mutta onneksi pieniä virheitä pystyy säätämään jälkikäteen tietokoneella. Lisää infoa linkin takaa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/ValkotasapainoJa vimmeisimpänä mutta tärkeimpänä OMAN KAMERAN TOIMINTA!! Tämä on se asia, joka pitäisi jokaisen hallita jo ennen työpajaa. Neuvoja ja ohjeita tullaan antamaan kyllä työpajassakin mutta oma kamera tulisi tietää aina mahdollisimman hyvin. Kannattaa tarvittaessa ottaa ohjekirja mukaan, jos sellainen vielä löytyy tai ladata netistä.