Baarin kannatusmaksut
Monet tuntuvat kannattavan samalla sekä yksilön vapautta ja vastuuta että jonkin sortin sosialismia eli valtion määräävää roolia taloudessa ja hyvinvointipolitiikassa. Paljonkohan se jättää tilaa yksilön vapaudelle ja vastuulle?
Jotkut tässä ketjussa anarkismin kannattajiksi ilmoittautuneet ovat tainneet myös muissa ketjuissa ilmoittautua porno- ja prostituutiokieltojen tukijoiksi ja mietityttää vain, miten tämä sopii yhteen anarkistisen ajattelun kanssa.
Yksilön vapauden ja vastuun korostaminen ovat yleensä olleet liberaalin oikeiston (Suomessa ennen kaikkea kokoomuksen vapaamielisempi siipi) keskeisesti ajamia asioita, mutta jostain syystä iso osa anarkisteista näyttää tuntevan nimenomaan nämä vastustajikseen.
Hieman ihmetyttää myös, kuinka samalla tuomitaan pomminheittelijät ja ylistetään 1930-luvun Espanjan anarkisteja. Muistaakseni nimenomaan nämä olivat vahvasti mukana niissä kirkonpolttojen ja murhien tapaisissa laittomuuksissa, jotka saivat Espanjan oikeiston nostamaan kapinalipun.
Anarkismi ei siis missään tapauksessa ole yksittäinen ideologia, vaan joukko erilaisia poliittisia suuntauksia. Eroja koulukuntien välillä on tavoissa päästä anarkiaan ja itse anarkian toteutuksessa, eli oikeastaan kaikessa.
Anarkismi-idealogia on näköjään voimassa myös anarkistien tavassa määritellä anarkisminsa, jokaisella omansa.
Kummallista puuhaa. Jännää, että Suomessakin on eri puolueita ja niillä tuntuis olevan erilaisia ajatuksia siitä, miten demokratiaa toteutetaan ja miten asioiden pitäis olla. Miksei vaan kuunnella Suurta Johtajaa?
Siis kerrankin samaa mieltä alanko luisua kohti "sisäpiiriä" Toivottavasti EN, suljetut alueet on sitä PAHINTAsisäpiiriä juuri,,,,
Tämä on täyttä totta täällä ja tänään, ikävä kyllä.Ps. En kyllä usko että sisin kirjoittaa edes tuonne ”panisiko edellistä”.Ilman että joku kssp:läinen pahoittaisi mielensä.
Vaikka nyt kritisoinkin anarkismia, niin olen kyllä samaa mieltä, että ketjun taso on ollut matala. Kyllä solvauksia ja vähättelyjä ihan vain sen vuoksi, että solvaus ja vähättely on hauskaa, on lapsellista touhua.
Tässä anarkismiasiassa on ongelmana se, että anarkismin sisältönä tuntuu olevan lähinnä ruokkivan käden järsiminen. Se herättää tunteita; olla maksumiehena ja kuunnella vielä valitusta vapaamatkailijoilta.
Miksei kukaan paheksu vassareita kun ne nillittävät omaa politiikkaansa,
Aina jännä tapa verrata suomalaista yhteiskuntajärjestystä anarkistien haikailemaan järjestykseen.
Anarkistisessa Suomessa olis ilmeisesti siis useita eri anarkistisia suuntauksia, joita vois oikeastaan kutsua puolueiksi ja niitten kesken valtaa sitten jaettaisiin vaikkapa näppärästi äänestämällä vaaleissa omaa anarkistista tyylisuuntaa ja omaa anarkistista edustajaa, joka käyttäisi saamaansa valtaa .. hmm.. vaikkapa eduskunnan tapaisessa laitoksessa?
Ja sitten voisi olla vielä anarkistisen vallan vastustajia, joita kutsuttais myös anarkisteiksi koska ne haluaa tehdä just niinkuin itse haluavat eikä kukaan saa kertoa niille miten olla ja elää. Ja ne vois vaikkapa vallata taloja ja polttaa autonrenkaita koska ne haluais että kaikki olis anarkisteja, vaikka oikeastaan kaikki jo onkin anarkisteja.
Alan pikkuhiljaa innostua tästä anarkismista, eihän tämä ole ollenkaan niin paha juttu.
Lainaus käyttäjältä: orjamies - 12.04.2013, 08:02Siis kerrankin samaa mieltä alanko luisua kohti "sisäpiiriä" Toivottavasti EN, suljetut alueet on sitä PAHINTAsisäpiiriä juuri,,,, Lainaus käyttäjältä: Hasse.W - 12.04.2013, 10:01Tämä on täyttä totta täällä ja tänään, ikävä kyllä.Ps. En kyllä usko että sisin kirjoittaa edes tuonne ”panisiko edellistä”.Ilman että joku kssp:läinen pahoittaisi mielensä. Ennen vedettiin esiin natsikortti, nykyään se taitaakin olla KSSP-kortti Sorry ot.
Sain kaikista parhaan selityksen anarkismista viime torstaina Jyväskylän kinkymiitissä, kun Köysimestari kertoi asiallisesti mitä anarkismi todella on.
Lainaus käyttäjältä: Kettu vinossa - 12.04.2013, 09:17Sain kaikista parhaan selityksen anarkismista viime torstaina Jyväskylän kinkymiitissä, kun Köysimestari kertoi asiallisesti mitä anarkismi todella on. Ikuisesti ja aina epäilijänä ja vastarannankiiskinä... miten niin "mitä todella on"? Pitäisi ottaa selvää henkilön taustat jotta jonkun sanoma olisi minusta fakta eikä vain hyvin perusteltu mielipide tai käsitys jostakin asiasta. Huom: MINUSTA - tämä on mielipiteeni.
Lainaus käyttäjältä: IKRM - 12.04.2013, 12:53Aina jännä tapa verrata suomalaista yhteiskuntajärjestystä anarkistien haikailemaan järjestykseen. Mikä siinä on jännää?Lainaus käyttäjältä: IKRM - 12.04.2013, 12:53Anarkistisessa Suomessa olis ilmeisesti siis useita eri anarkistisia suuntauksia, joita vois oikeastaan kutsua puolueiksi ja niitten kesken valtaa sitten jaettaisiin vaikkapa näppärästi äänestämällä vaaleissa omaa anarkistista tyylisuuntaa ja omaa anarkistista edustajaa, joka käyttäisi saamaansa valtaa .. hmm.. vaikkapa eduskunnan tapaisessa laitoksessa?Itse lasken itseni jonkin sorttisen libertaarisosialismin kannattajaksi, ehkä eniten pidän osallisuustalouden ideoista. Erilaisten anarkioiden kannattajat haluavat erilaisia yhteiskuntia. Jotkut eivät kannata minkäänlaista yhteistyötä tai järjestäytymistä, mutta nuo lienevät kuitenkin harvinaisia ajatuksia. Toiset haluavat yksilöiden toimivan yksilöinä, mutta muodostavan välillä "spontaaneja" ryhmiä (esimerkkinä vaikka kylä tarvitsee sillan ja yhteisö kokoontuu yhteen suunnittelemaan ja toteuttamaqn sen, jonka jälkeen hajaudutaan taas yksilöiksi). Jotkut taas pitävät demokratiaa varsin hyvänä toimintatapana, mutta kritisoivat esimerkiksi vain edustuksellista demokratiaa ja haluavat suoraa demokratiaa. Myös kuvaamasi kaltainen tilanne saattaisi toki olla anarkia, mutta varmaan aika harvinainen ajatuksena ihan tuossa muodossa. Se vaan nyt on niin, että anarkia kuvaa yhteiskunnasta vain yhden osan. Teknofriikki anarkokapitalisti ja anarkoprimitivisti tuskin haaveilevat kovin samanlaisesta maailmasta.Lainaus käyttäjältä: IKRM - 12.04.2013, 12:53Ja sitten voisi olla vielä anarkistisen vallan vastustajia, joita kutsuttais myös anarkisteiksi koska ne haluaa tehdä just niinkuin itse haluavat eikä kukaan saa kertoa niille miten olla ja elää. Ja ne vois vaikkapa vallata taloja ja polttaa autonrenkaita koska ne haluais että kaikki olis anarkisteja, vaikka oikeastaan kaikki jo onkin anarkisteja.Mikäli kuvaamasi yhteiskunta olisi anarkistinen niin se ei kertoisi ihmisille miten kuuluu elää. Ilmeisesti joukkiosi haluaisi saada muut elämään haluamallaan tavalla, eivätkä siis kuulosta anarkisteilta. Lienee kuitenkin selvää, että vaikka yhteiskunta järjestettäisiin huomenna anarkistisesti jäisi jäljelle anarkisteja, joiden mielestä yhteiskunta ei ole (riittävän/oikealla tavalla) anarkistinen. Niitähän on nytkin (heippa kaikille!) ja samoin on melkoinen joukko ihmisiä, jotka haluaisivat valtion polkevan itseään ja muita vielä enempi mutaan, tai haluaisivat jonkun Suuren Johtajan kertomaan miten olla. Noo... siitä valitsemaan Johtajaa omalle porukalle vaan, mutta ei mua se johtaja tai sen näkemykset erityisemmin kiinnosta.Lainaus käyttäjältä: IKRM - 12.04.2013, 12:53Alan pikkuhiljaa innostua tästä anarkismista, eihän tämä ole ollenkaan niin paha juttu.Anarkismi on hyvä juttu.
Lainaus käyttäjältä: Stylos - 12.04.2013, 11:25Monet tuntuvat kannattavan samalla sekä yksilön vapautta ja vastuuta että jonkin sortin sosialismia eli valtion määräävää roolia taloudessa ja hyvinvointipolitiikassa. Paljonkohan se jättää tilaa yksilön vapaudelle ja vastuulle? Huomattavan paljon. Ihminen on hyvin pajon muuta kuin taloudellinen olento. Se, että turvataan ihmisen perustoimeentulo ei esimerkiksi juuri vie ihmisten vapautta.