https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7482?fbclid=IwAR3hbhcW5Jmv2D4o1kMyBC6rAMKWdxbjHg8JwVfXqriV1Ie13NIfsAX-yB8Lyhyesti: kehoitan allekirjoittamaan.
"
Aloitteen sisältöEhdotamme lainvalmisteluun ryhtymistä poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen, eli sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Ei-lääketieteellisellä ympärileikkauksella tarkoitetaan toimenpidettä, jossa poikalapsen esinahkaa poistetaan ilman lääketieteellistä perustetta. Tällöin lapsen terveyden edistämisen sijaan on kyse lapsen vanhempien uskonnollisista ja kulttuurisista traditioista.
Ilman lääketieteellisiä perusteita poikalapsille tehtävät ympärileikkaukset loukkaavat peruuttamattomalla tavalla näiden lasten henkilökohtaista koskemattomuutta. Ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset myös altistavat poikalapset tarpeettomasti toimenpiteestä aiheutuville komplikaatioille. Poikalasten ei-lääketieteellisten ympärileikkausten onkin todettu lähtökohtaisesti täyttävän pahoinpitelyn tunnusmerkistön.
Monet suomalaiset ja kansainväliset toimijat ovat kyseenalaistaneet poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten oikeutuksen. Suomessa mm. Lääkäriliitto, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Suomen lastenkirurgiyhdistys pitävät poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia tarpeettomina sekä niistä aiheutuvia haittoja suurempina kuin hyötyjä. Lääkäriliiton mukaan poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset loukkaavat yksilön vapautta ja henkilökohtaista koskemattomuutta, ja ovat siten ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa.
Eduskunnassa on suhtauduttu asiaankuuluvalla vakavuudella tyttöjen ympärileikkausten eli sukuelinten silpomisten kieltämiseen, mutta henkilökohtaisen koskemattomuuden tulisi kuulua yhtäläisesti myös pojille. Vanhempien uskonnolliset ja kulttuuriset traditiot eivät voi olla peruste poikalastenkaan perusoikeuksien polkemiselle ja pahoinpitelyn tunnusmerkistön täyttävien tekojen rankaisematta jättämiselle. Eduskunnan on säädettävä myös alaikäisten poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset rangaistavaksi rikoslaissa.
PerustelutTyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä koskevan kansalaisaloitteen valiokuntakäsittelyssä katsottiin, että vaikka rikoslain pahoinpitelyä koskevat säännökset olivat jo riittäviä, nykytilaa oli silti aiheellista arvioida uudelleen. Mietinnössä vedottiin muun muassa sääntelytilanteessa ja yhteiskunnallisissa olosuhteissa viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin olennaisiin muutoksiin, kuten perus- ja ihmisoikeuksien korostumiseen (LaVM 6/2020 vp - KAA 1/2019 vp). Tämän perus- ja ihmisoikeuksien korostumisen tulisi tyttölasten ohella heijastua myös poikalasten oikeuksiin.
Lakivaliokunta totesi mietinnössään, että poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus lähtökohtaisesti täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Suomessa ei ole laista nimenomaisesti ilmenevää erityistä oikeutusta poikien ei-lääketieteelliseen ympärileikkaukseen (KKO 2008:93). Perustuslain 7 §:n 3 momentin mukaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen taas ei saa puuttua ilman laissa säädettyä perustetta. Lakivaliokunta katsoi tämän pohjalta myös poikien ei-lääketieteellisiin ympärileikkauksiin liittyvän sääntelytarpeita, mutta ei lopulta nostanut asiaa päätösesitykseensä.
Myös korkein oikeus on ratkaisussaan (KKO 2016:25) katsonut rikosoikeuden keskeisten periaatteiden, henkilöiden yhdenvertaisuuden ja rikosvastuun ennustettavuuden kannalta epätyydyttäväksi nykyisen oikeuskäytännön koskien poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkauksien rangaistavuutta. Poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista ja niiden sallittavuuden rajoista tulisi näin ollen säätää laintasoisesti.
Juridisesti poikien ei-lääketieteellisessä ympärileikkauksessa tarkastellaan toisaalta lapsen oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen ja toisaalta lapsen vanhempien uskonnonvapautta. Lääkäriliiton mukaan kysymyksessä on tehtävä arvovalinta: painotetaanko uskonnon traditiosta nousevaa käytäntöä ympärileikkauksessa, vai lääketieteen etiikasta, ihmisoikeuksista ja perustuslaista nousevaa yksilön oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen (Lääkäriliitto 2013). Etiikkaan, ihmisoikeuksiin ja lakiin perustuvat lasten oikeudet on vihdoin asetettava ensisijaisiksi.
Perusoikeusuudistuksen esitöissä (HE 309/1993 vp) todetaan, ettei uskonnon ja omantunnon vapauteen vetoamalla voida harjoittaa toimia, jotka loukkaavat ihmisarvoa tai muita perusoikeuksia. Ihmisyksilöiden silpomista ei siis voida oikeuttaa missään olosuhteissa huolimatta toimenpiteen mahdollisesta yhteydestä uskonnolliseen suuntaukseen. Vanhempien oikeus uskontonsa harjoittamiseen ei siis tule olla peruste pahoinpitelyn tunnusmerkistön täyttävän toimenpiteen suorittamiseen poikalapselle.
Laki elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä (101/2001) määrääkin, ettei alaikäiseltä saa ottaa uusiutumatonta kudosta. Yleissopimus ihmisoikeuksista ja biolääketieteestä (24/2010) niin ikään kieltää terveen kudoksen poistamisen ilman henkilön omaa suostumusta tai ilman siitä hänelle koituvaa välitöntä hyötyä. Myös Euroopan neuvosto on osoittanut huolensa lasten fyysisen koskemattomuuden loukkauksista, joita sekä tyttölasten sukuelinten silpomiset että poikien uskonnollisperusteiset ympärileikkaukset edustavat (Council of Europe, Parlamentary Assembly Resolution 1952 (2013)).
Koska poikalasten rituaaliset ympärileikkaukset ovat lääketieteellisestä näkökulmasta tarpeettomia, on niiden sisältämiin terveysriskeihin suhtauduttava erityisellä vakavuudella. Ympärileikkaus voi aiheuttaa välittömänä komplikaationa verenvuotoa, tulehduksia, peniksen kuolion tai jopa lapsen kuoleman. Myös myöhäiset komplikaatiot, kuten virtsaputken suun ahtautuminen, uusintaleikkausten tarve ja sukuelimen tuntoherkkyyden väheneminen ovat mahdollisia.
Lääkäriliitto on käsitellyt poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia laajasti julkaisussaan ’’Lääkärin etiikka’’ (2013). Siinä ympärileikkauksen todetaan aina altistavan potilaan komplikaatioille eikä ympärileikkauksesta koidu terveydellistä hyötyä muutoin kuin mahdollisesti HIV:n ehkäisyssä kehitysmaissa. Lääkäriliiton mukaan poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus on siten rinnastettavissa tyttöjen ympärileikkaukseen eli sukuelinten silvontaan. Lääkäriliitto katsoo myös, että eettisesti ja juridisesti tarkasteltuna ei-lääketieteellinen ympärileikkaus loukkaa yksilön vapautta ja henkilökohtaista koskemattomuutta, ja on siten ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa.
Sosiaali- ja terveysministeriön lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisen toimenpidesuunnitelma 2020-2025 ’’Väkivallaton lapsuus’’ kokoaa yhteen lukuisia perusteita poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia vastaan. Sen mukaan esimerkiksi suomalaisessa terveydenhuollossa on vallitsevana käsityksenä, että ei-lääketieteellinen ympärileikkaus on tarpeeton toimenpide. Ympärileikkauksen haittojen todetaan myös olevan sen hyötyjä suurempia.
Aloitteen tavoite ei ole säätää olosuhteista, joiden puitteissa poikalasten rituaalisilpominen olisi laillista, vaan tehdä kategorisesti kaikista alaikäisten poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista kiellettyjä ja rangaistavia."