Baarin kannatusmaksut
Mutta ylipäätään jos tuohon henkisen puolen hoitamiseen olisi enemmän resursseja, siitä voisivat hyötyä hekin, jotka eivät osaa identifioida itseään kumpaankaan sukupuoleen. Biologinen ja henkinen sukupuoli eivät ole kuitenkaan toisistaan irrallisia asioita ja varmastikin moni olisi lähinnä helpottunut kun ristiriita pään sisällä saataisiin korjattua.
Mielestäni tässä keskustelussa on jäänyt vähemmälle huomiolle eräs ongelma, joka liittyy sukupuolen korjaamiseen silloin kun oma identiteetti ja biologinen sukupuoli ei kohtaa. Sivukaupalla on vaan vatvottu että millä nimellä ketäkin saa ja pitäisi kutsua ja kuka loukkaantuu mistäkin nimityksestä. Sen sijaan itseäni ihmetyttää miten löperösti nykyään suhtaudutaan hormonihoitoihin ja sukupuolenkorjausleikkauksiin, jotka ei ole kuitenkaan mitään pikkuoperaatioita. Tokihan näihin hoitoihin päästäkseen joutuu jo käymään pitkän prosessin läpi, mutta ajatusmaailma tuntuu olevan se, että päänsisäiset ongelmat ratkeaa hormoneilla ja uusilla sukuelimillä. Ristiriita biologisen sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin välillä on kuitenkin psykologinen, ei fyysinen ongelma, joten apua ja ratkaisua pitäisi kehittää psykologisin keinoin. Enkä nyt tarkoita että sukupuoli-identiteettinsä kanssa kamppailevat tulisi sulkea johonkin mielisairaalaan tai tarjota epämääräisiä eheytyshoitoja rukoilemalla jeesusta. Mutta ammattimainen psykologinen apu on se, jota pitäisi olla saatavilla ja hoitomuotoja pitäisi kehittää siihen suuntaan, että mieli saadaan korjattua, ei fyysisiä ominaisuuksia. Leikkaus on tietysti helpomman kuuloinen vaihtoehto kun lääketieteen voimin ihmistä voidaan nykyään muokata vaikka minkälaiseksi, mutta on hyvin lyhytnäköistä laastaroida henkisiä ongelmia tällä tavoin. Lisäksi leikkauksiin liittyy aina omat riskinsä. Jotenkin tuntuu että kun tälläisen mielipiteen esittää niin se lytätään heti transfoobisena ja koetaan hyökkäyksenä yksilön vapautta ja kehon itsemääräämisoikeutta vastaan, vaikka tarkoitus olisi puuttua sukupuolenkorjaamistarpeeseen huomattavasti pehmeämmillä keinoilla kuin leikkausoperaatioilla ja kemiallisilla hoidoilla. Ja ylläoleva kommentti siis koskee niitä, joilla tosiaan on jonkinlaisia ongelmia identifioida itseään biologisen sukupuolensa mukaisesti ja tuntevat tarvitsevansa lääketieteen apua ongelmaansa. Kaikkihan eivät suinkaan tunne tarvetta tälläisille toimenpiteille. Tokihan pieni prosentti on heitä, jotka ymmärrettävästi voivat hyötyä korjausleikkauksesta jonkin kehityshäiriön tai vammautumisen takia, joten lääketiedettäkin tarvitaan joissain tapauksissa. Mutta ylipäätään jos tuohon henkisen puolen hoitamiseen olisi enemmän resursseja, siitä voisivat hyötyä hekin, jotka eivät osaa identifioida itseään kumpaankaan sukupuoleen. Biologinen ja henkinen sukupuoli eivät ole kuitenkaan toisistaan irrallisia asioita ja varmastikin moni olisi lähinnä helpottunut kun ristiriita pään sisällä saataisiin korjattua. Silti aihe tuntuu olevan jonkinsortin tabu eikä asialle oikein edes haluta tehdä mitään. Sen sijaan keskitytään keksimään uusia termejä ja sitten vaahdotaan kun niitä ei osata käyttää oikein.
Vastaan lähinnä Feirdin kommenttiin. Itse ymmärsin kommentin niin, että ihan aina ei tarvittaisi fyysistä hoitamista, hormoneja ja leikkauksia, vaan joskus kyse voi olla ei-binäärisestä identiteetistä ja tuen tarpeesta siinä, miten sopeutua vaikka yhteiskuntaan, joka kuitenkin on aika cis-normatiivinen ja binäärisesti jaettu miehille ja naisille. Eli miten ilmaista omaa sukupuoli-identiteettiä ja miten olla sen kanssa ns. kotonaan, kun yhteiskunta on mitä on. Eli tarjottaisiin aikaa tälle pohdinnalle ja asian tunnustelulle ammattilaisen tukemana, sen sijaan että heti ensi sijassa mietittäisiin nopeasti korjaushoitoprosessiin hakeutumista. Tästä olen samaa mieltä, että tätä tukea tulisi tarjota, eikä sen tulisi poissulkea sukupuoli-identiteetin tutkimusprosessia. Sukupuoli-identiteetin tutkimusprosessi on tutkimusprosessi, ei hoitoprosessi. (Lisään, että koska jokaisen oma henkilökohtainen asia, niin jokainen tekee siinä omat valintansa ja minusta se on oikein. Mutta koska erikoissairaanhoito on asetettu ns. portinvartija-rooliin, niin se voisi tarjota myös tukea eikä pelkkää arviointia ja välttämätöntä hoitoa.) Ninth tosiaan jo kirjoittikin, että oman sukupuolen ilmaisun, identiteetin, ilmiasun jne. kaiken kanssa apua saa esim. Transtukipisteestä. Kaikki eivät kuitenkaan mene sinne, koska vaatii oma-aloitteisuutta ja tietysti paikalla on jokin maine ja mielikuvia, jotka osalla voivat vaikuttaa sinne hakeutumiseen. Nähdäkseni se varsinainen puutos on erikoissairaanhoidossa, jossa tulisi olla osaamista tukea ihmisiä mitä moninaisimpien identiteettikysymysten kanssa, jotka uhkaavat mielenterveyttä (koska on raskasta elää enemmistön yhteiskunnassa kun itse on vähemmistöä). Lisään loppuun disclaimerin, että kommenttini on vain valistunut arvaus tietystä näkökulmasta. Itse olen cis-sukupuolinen ja mieluummin näen keskusteluareenalla ihmisiä, joita asia koskettaa henkilökohtaisesti.
Komppaan Kahlitsijaa tässä tuon julkisen terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hankalasta dilemmasta. Päästäksesi psykoterapiaan, koskien toki mitä tahansa mielenterveysongelmaa, sinun pitää olla sairas. Diagnosoitu, pitkään perusterveydenhoidon keinoin yritetty parantaa, ja sitten pääset sinne jonoon, jotka ovat yleensä pitkiä. Seksuaali-identiteetin ongelmat ovat varmasti yksi sellainen, pitkä prosessi kaikille osapuolille. Vaikka olen täällä vaaditulla statuksella cis- nainen, enkä vertaiskokija, uskoisin, että moni pääsisi helpommalla ja kevyemmin eteenpäin prosessissaan matalamman prosessin kautta. Jos ja kun joudut todistamaan olevasi "jotain" liian usein, liian kovin sanoin, alkuperäiset ongelmat voivat jäädä toissijaisiksi.
^ Paitsi jos ne tehdään samanaikaisesti niin se voi olla ihan hyvää hoitokäytäntöä. Riippuen perusteista.
Lainaus käyttäjältä: bikantti - 20.01.2019, 10:58^ Paitsi jos ne tehdään samanaikaisesti niin se voi olla ihan hyvää hoitokäytäntöä. Riippuen perusteista.Prosessiin kuuluu psykologin keskusteluita. Eli ei voi tehdä lähetettä muualle kuin transpolille ja piste. Se on virhe jos tekee ilman suostumista