Baarin kannatusmaksut
Sitten taas tuo mistä aloittaja puhui "luontaisena johtajuutena", kuulostaa mielestäni paljon enemmän karismaattisuudelta kuin dominoivuudelta. Karismaattisuus taasen on oma luontainen ominaisuutensa joissain ihmisissä, ei välttämättä dominoivissa, vaan ylipäätänsä. Karismaattisuus tarkoittaa sitä, että ihmiset pitävät henkilön miellyttävänä ja kokevat luontevaksi luottaa häneen ja ovat valmiita oma-aloitteisesti antamaan valtaa henkilölle. Osa karismaattisista henkilöistä käyttää ominaisuuttaan vastuullisesti, osaa se ahdistaa ja stressaa ja osa taas väärinkäyttää sitä härskisti...
Lainaus käyttäjältä: Mr.Inathu - 12.09.2018, 08:29Sitten taas tuo mistä aloittaja puhui "luontaisena johtajuutena", kuulostaa mielestäni paljon enemmän karismaattisuudelta kuin dominoivuudelta. Karismaattisuus taasen on oma luontainen ominaisuutensa joissain ihmisissä, ei välttämättä dominoivissa, vaan ylipäätänsä. Karismaattisuus tarkoittaa sitä, että ihmiset pitävät henkilön miellyttävänä ja kokevat luontevaksi luottaa häneen ja ovat valmiita oma-aloitteisesti antamaan valtaa henkilölle. Osa karismaattisista henkilöistä käyttää ominaisuuttaan vastuullisesti, osaa se ahdistaa ja stressaa ja osa taas väärinkäyttää sitä härskisti... Karismaattisuus on jokseenkin hankala termi, koska sillä on olemassa useita määritelmiä. Yleiskielinen ja tieteellinen määritelmä poikkeavat toisistaan aika lailla. Jos ajatellaan johtamistieteelliseen tutkimuksen kautta niin jos johtajuus perustuu pelkälle karismalle niin se on hyvin todennäköisesti tuhoisaa organisaatiolle, tästä on erittäin paljon näyttöä. Sen vuoksi en itse rinnasta luontaista johtajuutta karismaattisuuteen, vaan luontainen johtajuus on minusta lajitelma luonteenpiirteitä jotka voivat näyttäytyä hyvinä tai huonoina - riippuen luonteen omaajan henkisen kasvun tilasta. Karismaattisuus taas pohjautuu hyvin pitkälle tunteisiin vetoamiseen, joten jos ajatellaan vaikka MBTI-tyypityksiä niin karismaattiset henkilöt vetoavat ensimmäisenä nk. feeling-tyyppisiin henkilöihin. Thinking-tyyppiset ihmiset taas vaativat tosiasiallisia näyttöjä, että kyseinen henkilö on kykenevä toimimaan heidän johtajanaan. "Luontainen johtaja" taas herättää luottamusta paljon laajemmin, koska he elävät johtajuuttaan enemmän teoillaan - jotka ovat kenen tahansa nähtävissä. Tottakai luontaisella johtajalla on usein myös karismaa mutta se ei ole mitenkään pakollista.
Lisäksi jos haluttaisiin pureutua syvemmälle, pitäisi ensin määritellä mitä on johtaminen ja millä mittareilla se voidaan arvioida hyväksi? Esimerkiksi prosessijohtaja, muutosjohtaja ja linjajohtaja ovat väistämätt eri henkilöitä, koska niissä pärjää täysin toisenlaisilla persoonallisuuksilla.
Hhhmm nyt kun tuli tämä leader ja manager-jaottelu puheeksi niin menin dominoivan luonteen erittelyissä vielä enemmän sekaisin. Nimittäin nuo aikaisemmat määritelmänihän ovat leaderin ominaisuuksia, mutta miksei esim. introvertti dominoiva luonne voisi olla manager-tyyppinen henkilö. (Niille jotka eivät ole johtamisterminologian kanssa tuttuja niin karkeasti sanottuna leadership tarkoittaa ihmisten johtamista ja management asioiden johtamista - jaottelu on oikeasti paljon monimutkaisempi). Jäin myös miettimään sitä, että millainen olisi manager-Dom. Joku "uusien subien kouluttaja", joka menettää kiinnostuksena kun subi on koulutettu toimimaan tavalla x?
Lainaus käyttäjältä: vila - 12.09.2018, 13:45Hhhmm nyt kun tuli tämä leader ja manager-jaottelu puheeksi niin menin dominoivan luonteen erittelyissä vielä enemmän sekaisin. Nimittäin nuo aikaisemmat määritelmänihän ovat leaderin ominaisuuksia, mutta miksei esim. introvertti dominoiva luonne voisi olla manager-tyyppinen henkilö. (Niille jotka eivät ole johtamisterminologian kanssa tuttuja niin karkeasti sanottuna leadership tarkoittaa ihmisten johtamista ja management asioiden johtamista - jaottelu on oikeasti paljon monimutkaisempi). Jäin myös miettimään sitä, että millainen olisi manager-Dom. Joku "uusien subien kouluttaja", joka menettää kiinnostuksena kun subi on koulutettu toimimaan tavalla x?Johan sen totesit, manageri hallitsee ihmisiä ja leader/direktor asioita. Toisaalta samaa voisi katsoa myös johtamistasoilta katsottuna. Leader johtaa strategisella tasolla ts. asettaa tavoitteet ja odottaa että ne toteutetaan, eikä ole kiinnostunut menetelmistä. Manager taasen johtaa taktisella tasolla ja haluaa nimenomaan opastaa kuinka asia tulee tehdä ja odottaa kirjaimellista suoritusta. Olisiko kontrollointi sitten ns. mikromanagerointia Saman voisi myös viedä muihin hierarkkisiin organisaatioihin kuten armeijoihin, joissa "aliupseeri" roolit ovat olleet johtamassa kenttää jo vuosituhansia, upseerien suunnitellessa isomman tason operaatioita. Miten tuo sitten menee Dominointiin, niin ehkä asiaa on pakko tarkastella luonteen näkökulmasta. Molemmat ovat dominoivia, mutta toinen luonteeltaan enemmän manageri ja toinen leaderi. Eivät siis eri arvoisia, vain erilaisia Subin taas pitäisi valita noista omaan luonteeseensa paremmin sopiva, joko manageroiva tai johtava. Jokainen vois sitten miettiä, kumpi sopii toimintatavoiltaa paremmin omaan luonteeseen -Mr.I
Toisinaan vitun rasittavaakin - miettikää nyt ihan vittu itse! -, ja koska olen aika äkkiväärä ja mielialoiltani ailahteleva enkä totisesti kaihda konfliktia, olen kieltäytynyt esihenkilöpesteistä - vaikka varmasti osaisin tehdä paljon hyviä ratkaisuja ja esim. uudistuksia, turhan moni tulisi kärsimään ihan vain koska eivät kestäisi rehellisyyttä, miten rakentavasti sen ikinä paketoisikaan. * )
Lainaus käyttäjältä: Hirvaz - 16.09.2018, 15:31Toisinaan vitun rasittavaakin - miettikää nyt ihan vittu itse! -, ja koska olen aika äkkiväärä ja mielialoiltani ailahteleva enkä totisesti kaihda konfliktia, olen kieltäytynyt esihenkilöpesteistä - vaikka varmasti osaisin tehdä paljon hyviä ratkaisuja ja esim. uudistuksia, turhan moni tulisi kärsimään ihan vain koska eivät kestäisi rehellisyyttä, miten rakentavasti sen ikinä paketoisikaan. * )Parhaat fiilikset saa siitä kun esimiesasemassa ei kunnioita auktoriteetteja, eli pystyy pistämään johtajille/omistajille jauhot suuhun. Ei ole tullut potkuja vieläkään vaikka sitä odotankin Miksiköhän ei?
Vila,olit ihan oikeessa aikanaan Nykyjohtaminen on usein alistamista jolla ei saa aikaan tuottavuutta eikä sitoutuneita työntekijöitä. Vähän niinku subinki saa alistamalla totteleen mutta dominoimalla oikein subin saa haluaan tekeen kaikkensa ja entistä paremmin ja ihan niin pitkään kun haluaa .
- Dominoiva luonne on aktiivinen, ei passiivinen. - Dominoiva luonne kertoo mielipiteensä, ei ole hiljaa hyväksyvä - Dominoiva luonne on yleensä se joka kantaa vastuun asioista - Dominoiva luonne on mielipiteissään vahva - Dominoiva luonne on tahdossa voimakas - Dominoiva luonne on kriisissä rauhallinen Ja toki paljon muuta. Mutta tuosta lähtökohtaisesti.