Baarin kannatusmaksut
En oikein pidä negatiivisista ilmaisuista "huomiohuoraamisesta". Ahkerana nettirunkkaajana sanoisin, että kuvamme kinkyilystä olisi huomattavasti yksipuolisempi, jos kukaan ei lataisi omia kuviaan kinkysaiteille. Tai mitä olisikaan keskustelufoorumi tai chatti, missä kukaan ei kirjoittelisi mitään huomiohuoraamisen pelossa. Tässä luterilaisessa kulttuurissa arvostetaan näkymättömyyttä ja vaatimattomuutta, mun mielestä joskus vähän liikaakin. Kaikkihan tahtoo saada kehuja ja huomiota, joka muuta väittää, se valehtelee. Ajattelen kyseessä olevan kuitenkin perustarve.
Niiden takana on myös tarve saada hyväksyntää, arvostusta, ja tuntea olonsa halutuksi. Panostan paljon ihmissuhteisiin, ja haluan palvoa minua dominoivaa henkilöä. Mutta se ei ole yksisuuntainen tie. Kun itse panostaa, lähettelee kuvia ja kehuu, on se varsin tympeää jos toiselta ei tule minkäänlaista reaktiota. Silloin sitä miettii mikä järki itsekään panostaa. Hyvännäköinen ihminen tietää näyttävänsä hyvältä, kehujen saamisen pointti ei ole vahvistaa sitä käsitystä. Kehujen saamisen pointti on tuntea olevansa tärkeä. Koen sen jopa ihmissuhdetta vahingoittavana, jos positiivista palautetta ei tule. Koski se sitten käytöstä, seksihommia, luonteenpiirteitä, mitä tahansa. Joissain, joskin hyvin harvoissa, ihmissuhteissa olen itsekin joutunut miettimään, kuinka paljon ja millä keinoin on ok kerjätä huomiota, jos toisen vastaus on radiohiljaisuus.
Tämä on juuri sitä mitä mietin. Että missä kohtaa ja millä tavoin toisen ihmisen on hyvä ilmaista, että hei, tää menee nyt liian pitkälle. Kehuissakin on eri asia antaa niitä silloin, kun ne lähtevät itsestä spontaanisti ja silloin, kun toinen tekee asioita saadakseen niitä - esimerkiksi yrittää varta vasten kiinnittää huomiota siihen asiaan, minkä haluaisi toisen huomioivan ja mistä haluaisi kehuja. Jos nainen heruttelee pyllyään siihen malliin, että toivoo selkeästi huomiota, niin oma sisäinen kokemus on kovin erilainen kuin silloin, kun nainen vaikkapa 'vain' kävelee luottaen siihen, että hänen oma femiini viehättävyys tekee tehtävänsä. Silloin tekee mieli sanoakin jotain, kun se on lähtöisin omasta tunnekokemuksesta. Esteettisestä vaikutelmasta, seksikkään kauneuden elämyksen aikaansaamasta vaikutuksesta. Tarkoituksella tehty ele on aina jotain muuta. Se ei herätä samaa hetkellisen lumoutumisen henkeä.
Niin, missä vaiheessa se menee liian pitkälle. Varmaan se, jolta huomiota odotetaan, määrittelee sen milloin huomion antaminen muuttuu negatiiviseksi ahdistusta aiheuttavaksi, tai tuntuu pakolta. kysehän on vaan omien rajojensa määrittelystä. En mä oikeastaan osaa edes samaistua siihen, että huomion antaminen voisi tuntua pakolta tai ahdistaa. Kun itse hehkuttaisin kumppaniani vaikka yöt ja päivät läpeensä, ja tuijottelisin hänen kuviaan jatkuvasti, mikäli mulla kumppani olisi.
Haluanko antaa huomiota? Haluanko antaa huomiota silloin ja sillä tavalla, kun toinen sitä haluaa? Koenko, että tämä toisen halu huomioon on viaton pyyntö vai suoranainen (joskin "epäsuora") vaatimus? Mitä käy, jos en anna sitä? Voinko olla vapaa valitsemaan, milloin ja millä tavalla annan huomiotani, ilman seuraamuksia? Vai pitääkö minun toimia ja tanssia toisen äänettömän pillin mukaisesti? Toisin sanoen, olenko palvelussuhteessa, jos olen huomion antaja?[...]Mutta jos huomionhaku ei rajoitu pelkästään kehollisiin kehuihin, ulkonäköön ja itsensä ekshibitionistiseen esittelemiseen, päädytään minusta seilaamaan vaikeammille vesille. En vielä tiedä, miten toimia. Se käy jossain kohtaa raskaaksi.
Kun on lukenut sata kehukommenttia, on nähnyt jo kaiken. Kumppanilta saatujen kehujen takana piilee monimutkaisempia tarpeita, kuin tarve saada kuulla miten hyvältä näyttää tänään. Niiden takana on myös tarve saada hyväksyntää, arvostusta, ja tuntea olonsa halutuksi. Panostan paljon ihmissuhteisiin, ja haluan palvoa minua dominoivaa henkilöä. Mutta se ei ole yksisuuntainen tie. Kun itse panostaa, lähettelee kuvia ja kehuu, on se varsin tympeää jos toiselta ei tule minkäänlaista reaktiota. Silloin sitä miettii mikä järki itsekään panostaa. Hyvännäköinen ihminen tietää näyttävänsä hyvältä, kehujen saamisen pointti ei ole vahvistaa sitä käsitystä. Kehujen saamisen pointti on tuntea olevansa tärkeä. Koen sen jopa ihmissuhdetta vahingoittavana, jos positiivista palautetta ei tule. Koski se sitten käytöstä, seksihommia, luonteenpiirteitä, mitä tahansa. Joissain, joskin hyvin harvoissa, ihmissuhteissa olen itsekin joutunut miettimään, kuinka paljon ja millä keinoin on ok kerjätä huomiota, jos toisen vastaus on radiohiljaisuus.
Kehuissakin on eri asia antaa niitä silloin, kun ne lähtevät itsestä spontaanisti ja silloin, kun toinen tekee asioita saadakseen niitä - esimerkiksi yrittää varta vasten kiinnittää huomiota siihen asiaan, minkä haluaisi toisen huomioivan ja mistä haluaisi kehuja.