Eksyin tässä taannoin selailemaan seksivälineliike Sinfulin sivuja. Bongasin kinkytuotteiden joukosta Obaie-merkkiset tekonahkaiset kahleet, joita markkinoitiin muun muassa roikotustarkoitukseen hintaan 22,90€ (
https://www.sinful.fi/obaie-tekonahkaiset-rannekahleet-ripustukseen). Tämä kohtaaminen sai aikaan pohdintaa siitä, että jos ja kun joku asiaa tarkemmin tietämätön yksilö tarttuu edullisen hinnan houkuttelemana syöttiin ja roikotuspuuhiin rupeaa, tulee ruumiita.
Myöhemmin tuotteen kommenttikenttään oli ilmestynyt odotusteni mukaisesti jonkun onnettoman yksilön vahvistus siitä, että ei, kyseisillä kahleilla ei ollut hyvä idea ruveta roikottamaan, ja rikkihän ne menivät. Onneksi ei sattunut mitään pahaa.
Kyseisen esimerkin innoittamana aloin miettimään vastuukysymyksiä vastaavanlaisessa tilanteessa. Jos jotain olisi sattunut, kenen syytä se olisi ollut? Voiko myyjä pestä kätensä koko tilanteesta vetoamalla kuluttajan vastuuseen ja itsenäiseen harkintaan? Siitäkin huolimatta, että markkinointi selkeästi ilmaisee kahleiden sopivuuden roikotuskäyttöön? Vai onko vastuu todellakin myyjällä sen suhteen, että myydessä tuotetta, joka on ilmeisen sopimaton käyttötarkoitukseensa, on oltava vastuussa sen aiheuttamista vahingoista?
Voidaanko olettaa ostajan ymmärtävän, että 22€ hintaiset tekonahkaiset kahleet eivät todellisuudessa sovellu roikottamiseen, vaikka niitä kuinka siihen tarkoitukseen mainostettaisi?
Pidättekö tällaista mainontaa vastuuttomana? Vai onko kaikki todellakin ostajan oman tietämyksen ja harkinnan varassa?