ei aina voi olla varma onko kuva aito vai ei. Varsinkin luontokuvien osalta minusta tämä on harmillista. Kun ei voi luottaa, että kuva on käsittelemätön.
Tästä päästään mukavasti kysymykseen 'mikä on aito kuva?'
Kuvaa kun voi manipuloida muutenkin kuin tietokoneella... Suurin osa luontokuvia (siis eläinkuvista) on tavalla tai toisella manipuloitu. Upeat karhu-, susi- ja ahmakuvat on kuvattu haaskalla. Se söpö sinitiainen siinä kelon oksalla on lavastettu... Kelopölli seisoo todennäköisesti keittiöjakkaralla, jotta tausta on saatu sopivaksi ja pöllin takana näkymättömissä on läskinpala naulattuna. Saattaapa pölliin olla porattuna ruokintareikiä tikkakuvia varten... Siinä etu vasemmalla näkymättömissä lienee kasa tarhaketun raatoja...
Digikuvaa sinällään on pakko käsitellä. Joko sen tekee kamera valmistajan määrittelemällä tavalla tai sitten kuvaaja tietokoneella... Ajatellaan vaikka auringonlaskukuvaa, sellaisenaan tallentunut kuva on mitätön lättänä, siis jos puhutaan tallentuneesta informaatiosta. Sävyt saadaan esiin joko kameran ohjelmistolla tai tietokoneen. Missä kulkee se raja, jolloin kuvasta tulee photoshopattu?