Khan, Ummni.
Sadomasochism in sickness and in health: Competing claims from science, social science, and culture. Current Sexual Health Reports 7.1 (2015): 49-58.
Artikkelissa tarkastellaan ja vertaillaan kilpailevia käsityksiä sadomasokistisesta seksuaalisuudesta, variaatioita sairaasta terveeseen, normaalista epänormaaliin ja vaarallisesta tervehdyttävään. Artikkeli käsittää neljä osaa:
Ensimmäinen tarkastelee SM:n käsittelyä (treatment) American Psychiatric Associationin (APA) ylläpitämässä DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition) –luokituksessa.
Toinen osio käsittelee keskusteluita SM:n sisällyttämisestä DSM-5:een siitä koituvien etujen, ongelmien ja tieteellisen validiteetin kannalta. Siinä käsitellään myös SM:n harjoittajista tehtyjä tutkimuksia, jotka osoittavat että nämä mahtuvat psykologisen ja sosiaalisen toiminnan normaalin rajoihin.
Kolmas osio tarkastelee yhtä negatiivista seurausta SM:n sisällyttämisestä DSM-5-luokitukseen: luokitus voi häiritä sellaisten asiakkaiden terapioita, jotka harjoittavat SM:ää tai joilla on kiinnostusta siihen. Luokitus voi vahvistaa sosiaalista stigmaa ja altistaa hoitosuhteen väärinkäytölle.
Artikkelin neljäs osio sisältää katsauksen kasvavaan joukkoon tutkimuksia, jotka kääntävät vastakohdakseen (reverse) ”SM on patologia” –puhetapaa osoittamalla BDSM-käytäntöjen ja ethoksen terapeuttisia ja tervehdyttäviä (healing) mahdollisuuksia.
Katsaukseen perustuen artikkelissa tehdään johtopäätös, ettei ole validia syytä jatkaa SM:n pitämistä potentiaalisena henkisenä häiriönä (mental disorder) ja edelleen, että on haitallista pitää sitä patologiana sisällyttämällä se DSM-5:een.
Kääntäjän ironinen huomautus: Pitäisikö DSM-5:n lyhenteen eteen lisätä B-kirjain?
Mr B