Kirjoittaja Aihe: Fetissi vai ei?  (Luettu 3513 kertaa)

Kolumnisti

  • Moderator
  • Kanta-asiakas
  • *
  • Viestejä: 372
  • Galleria
Fetissi vai ei?
« : 05.04.2015, 08:42 »
Fetissi vai ei?


Tällä kertaa kolumnini aihe on sellainen, josta auliisti myönnän että en juuri mitään ymmärrä. En nimittäin ole koskaan kokenut että minulla olisi fetissejä. Vahvoja mieltymyksiä kyllä, mutta fetisseinä en osaa niitä pitää. Olkoon tämä siis eräänlainen ulkopuolisen näkökulma aiheeseen.

Aloitetaanpa määrittelyllä - senhän pitäisi olla helppoa, eikö niin? Sivistyssanakirjan mukaan fetissi on 1. esine, jonka katsotaan omaavan erityistä sisäistä voimaa, idoli, amuletti, kulttiesine tai 2. erityisen seksuaalisen kiinnostuksen kohde.

Wikipedian mukaan "fetisismi eli lääketieteen kannalta ongelmaksi määriteltynä esinekohtainen seksuaalihäiriö tarkoittaa seksuaalisen kiinnostuksen ja mielikuvien kohdistumista esineeseen, vaatekappaleeseen, materiaaliin tai johonkin ihmisen ruumiinosaan, ominaisuuteen tai piirteeseen."

Tämän määritelmän mukaan kyseessä on siis "seksuaalihäiriö" eikä normaali seksuaalisuuden ilmentymä. Sairausluokituksestahan fetisismi poistui jo muutama vuosi sitten eli diagnoosiksi se ei enää kelpaa mutta ei se kuitenkaan suurimman osan mielestä ihan terveiden ihmisten touhua ole.

Missä sitten menee raja siihen mikä on erityisen seksuaalisen kiinnostuksen kohde? Toisten mielestä siinä, että jokin asia tai materiaali kiihottaa. Toisten mielestä taas siinä, että ilman fetissin kohdettaan (tai ainakaan sen ajattelemista) ei pysty kiihottumaan lainkaan. Tässäkin asiassa määritteleminen on siis kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Ehkä paras määrittelijä on ihminen itse. Jos joku kertoo että hänellä on fetissi, uskon kyllä hänen sanaansa.

Olen monesti kadehtinut fettareita. Itselläni on kyllä paljonkin omia seksuaalisia kiinnostuksen kohteita ja kiihokkeita, jotka saavat pään sekaisin. Sellaista kaikennielevää paloa kuin fettareilla tuntuu olevan, en kuitenkaan itsestäni löydä. On silti erittäin kiinnostavaa jutella ihmisten kanssa heidän fetisseistään ja miten he ne kokevat.

Valitettavasti fetissien maailmassakin toiset ovat salonkikelpoisempia kuin toiset. Kumi, nahka tai korkokengät ovat sieltä helpommin hyväksyttävästä päästä. Eritteet taas monille täysin käsittämättömiä. Tässäkin asiassa toivoisi enemmän suvaitsevuutta myös kanssapervoilta. Niin kauan kun emetofiili ei yllättäen ja pyytämättä tule oksentamaan muiden päälle, hänen fetissinsä ei pitäisi häiritä ketään.

Fetissin ympärille voi kehittyä myös kokonainen alakulttuuri, kuten furryjen eli kotoisammin turrien. Karvaeläinpukuun pukeutumisen voi varmasti luokitella fetissiksi, mutta kun siihen liittyy myös laajempi identiteetti sekä erilaisia aktiviteetteja ja isomman ihmisjoukon tapaamisia, ei ehkä voi puhua enää pelkästään seksuaalisuuden ilmentymästä.

Sitten ovat vielä ne hassut fetissit, jotka ovat marginaalia jopa tässä marginaaliryhmässä. Toisten seksuaalisuudelle naureskelu ei tietysti ole kovin kohteliasta mutta vaniljaihmisen näkökulmasta myös BDSM näyttäytyy pitkälti hupaisana nahkahuppu päässä toikkarointina. Välillä se tuo hymyn huulille, kun törmää internetin syövereissä johonkin kertakaikkiaan erikoiseen fetissiin. Itseäni ovat ihmetyttäneet ja huvittaneet vuosien varrella ainakin fetissit pelastusliiveihin, tietyin päin ranteessa olevaan rannekelloon ja ja tietynmerkkisiin tennareihin. Kaikkeen mahdolliseen on jollakulla fetissi.



-isabella

Kirjoittaja on pervo, joka ei koe olevansa fettari vaikka cheerleaderit aiheuttavatkin kuolaamista ja hengenahdistusta.

Mr.Inathu

Vs: Fetissi vai ei?
« Vastaus #1 : 05.04.2015, 11:55 »
Hyvää ja mielenkiintoista, sekä tarpeellistakin pohdintaa Isabellalta mielestäni :)

Niin, mitä on seksuaalinen fetisisimi? Tai ylipäätänsä seksuaalisuus?
Olen itsekin lähestynyt aihetta eri suunnista viime vuosien aikana ja enemmän tai vähemmän päätynyt siihen suuntaa, että mekanismi lienee sama puhutaan sitten parafilioista, fetisismistä tai ylipäätänsä poikkeavista seksuaalisista tarpeista.

Asiasta on siinä mielessä mielenkiintoista ja suhteellisen rentoakin keskustella ja pohdiskella, ettei akateeminen maailmakaan ole onnistunut sen kummemmin kartoittamaan seksuaalisten poikkeavuuksien syitä, syntyperää kuin toimintamekanismejakaan. Ei edes luomaan yhtenäistä koko kinkyyden/seksuaalisuuden kattavaa luokittelua...

Itse olen enemmän ja enemmän sitä mieltä, että fetisismin kuvaus laajennettuna kaikkiin mahdollisiin asioihin esineiden ja vartalonosien sijaan, sopisi parhaiten kuvaamaan erityisesti kinkyjen erilaisia seksuaalisia mieltymyksiä ja tarpeita.

Kirjoitin aiheeen pohdinnoista artikkelin (Kinkyn Monet Kasvot http://www.bdsmbaari.net/index.php?topic=1962.0 ) tänne jo vuosia sitten ja juuri pari viikkoa sitten taas tuonne yhteen ketjuun, jossa pohdittiin"miksi olemme kinkyjä? Lainaan viimeisimmän tähän:

Lainaus
Omasta mielestäni kysymys ei oikeastaan ole varsinaisesti kinkyydestä, vaan itseasiassa "yksinkertaisesti" ihmisen seksuaalisuudesta ylipäätänsä ja kysymyksistä kuten:
 
"Mitä on ihmisen seksuaalisuus?"
"Minkälaisista asioista ihmisen seksuaalisuus koostuu?"
"Miten ja milloin ihmisen seksuaalisuus muodostuu ja muuntuu, jos se muuntuu?"
"Kuinka ihmisen seksuaalisuuttaa voidaan mitata ja analysoida?"
"Onko seksuaalisuus periytyvää ja jos, niin minkä mekanismin kautta se periytyy?"

Ja erityisesti meitä kinkyjä luulisi kiinnostavan:
"Minkälaisia tilastollisia ääripäitä seksuaalisuudesta voi löytyä?"

Voisin oikeastaan kirjoittaa aiheesta taas artikkelinkin jossain vaiheessa, mutta jos kirjoittaisin tähän nyt vain tiiviisti nykyhetken käsitykseni asiasta (Joka siis ei ole mikään absoluuttinen totuus mistään, vaan ainoastaan oma käsitykseni.)

Itse koen, että kinkyys (ehkä pois lukien puhdas endorfiini/adrenaliinipohjainen masokismi, jolla lienee toisenlainen vaikutusmekanismi) on puhtaasti samaa asiaa kuin kaikki fetisismi ylipäätänsä. Näin itseasiassa asiaa on jo varsin laajasti käsitetty maailmalla useissa yhteyksissä jo pitkään. Vaikka terveydenhoidon koodistoissa taas fetisismi onkin perinteisesti liitetty lähinnä materiaaliin ja vartalon osiin. Tosin tämäkin on nyt muuttumassa, DSM-5 pitää jo sisällään laajemman käsitteen, toisin kuin ICD-10, jossa on käytössä yhä vanha näkemys. En ole varma siitä, kuinka paljon tällä näkemyksen muutoksella on ollut tekemistä sairausluokitusten muutosten kanssa eri maissa, joku joka oikeasti tietää asiasta voisi kommentoida tätä?

Ja miksikö fetisismiä? (ja siis nimenomaan seksuaalista fetisismiä, ennen kuin joku taas sotkee uskonnollisen fetisismin tähän)

Koska (ja tämä on nyt taas minun henkilökohtainen näkemykseni asiasta),
seksuaalisuus ilmenee seksuaalisena haluna ja kiihottumisena jotain asiaa kohtaan:

Pääosalla se ilmenee seksuaalisena haluna ja kiihottumisena oikeankaltaisia vastakkaisen sukupuolen edustajia kohtaan.

Osalla kiihottumiseen vaikuttavat jotkin muutkin asiat kuin pelkkä sukupuoli, esim tietyt vartalonmuodot ja -ominaisuudet, tuoksu tai vaikka vaatekappaleet...

Osaa kiihottavat lisäksi materiaalit tai paikat...

Joitain taasen vartalon eritteet tai ruoka-aineet...

Yksiä kiihottavat toisen ihmisen henkiset ominaisuudet tai roolit kuten ammatti...

Joitain kiihottavat tilanteet tai ikäerot...

Ja aika montaa valta-asemat ja erityisesti vallan käytön ilmentymät...

Jne, tässä vaiheessa kuvio alkaa näyttää jo aika "tutulta" ja selkeltäkin, eikös vaan ;)

Jos ajatellaan, että kiihottavuus olisi jana, jossa keskellä on neutraali seksuaalinen suhtautuminen ko. asiaan, jonka toisessa päässä on äärimmäinen turn on ja toisessa turn off, niin voitaisiin ajatella että sen "toimivan" pään ympäristöön sijoittuvat henkilöt omaavat ko. asiaan fetissin ts. heillä on asiaan ei pelkästään seksuaalinen Halu vaan myös seksuaalinen Tarve.

Tämän perusteella voisi sanoa, että "kinkyjä" ovat ne, joilla on voimakasta seksuaalista Halua sellaisiin asioihin, joita he itse pitävän normaaleista poikkeavana tai heillä on fetissin tasolla oleva seksuaalinen Tarve johonkin omasta mielestään normaalista poikkeavaan.

Ja nyt taas muistutuksena se, että seksuaalista fetissiä ei lasketa samaksi asiaksi lääketieteessä kuin pakkomielle tai addiktio, vaan ne ovat eri asioita. Toki myös fetissiin tai mieltymyksen kohteeseen voi kehittää pakkomielteen tai riippuvuuden, mutta koska kysymys ei ole samasta asiat, niin eipäs sotketa niitä nyt tähän asiaan :)

Kysymykseen "Miksi on olemassa kinkyjä?" ei liene kenelläkään vastausta aivan yhtä lailla kuin ei ole vastausta siihenkään, miksi on olemassa homoseksuaaleja, tai miksi ihmisten seksuaalisuus ylipäätänsä poikkeaa toisistaan? Suurin yllätys, ja pettymyskin, itselleni aihealueen kanssa on ollut todeta, ettei akateeminenkaan maailma ola kyennyt edes tuottamaan yhtään ainoaa empiirisesti pätevää mallia ihmisen seksuaalisuuden kartoittamiseen, analysointiin tai edes kunnolliseen luokitteluun...

Samoin on mahdotonta vastata siihen, "Miksi juuri tietystä ihmisestä on tullut kinky?". On hyvin todennäköistä, että seksuaalisuuteen vaikuttaa ympäristö, mutta on myös ilmeistä, että osa siitä on perinnöllistä. Isompi kysymysmerkki on se, miten periytyminen tapahtuu? Itse heittäisin vetoni geneettisen muistin suuntaan.

Vaan ihmiskunnan parempaa ymmärtämystä odotelleessa  voi vaikka pistellä neuloja tähän "hieman vähemmän akateemiseen" karttaan ;)
http://www.humansexmap.com/

Tuohon lainaukseeni perustuen, jos haluaisi määritellä, mikä on seksuaalinen fetissi sekä mikä voimakkaan seksuaalisen tarpeen, fetissin ja parafilian ero? Lisäksi pitäisi päätää edellyttäkö seksuaalinen fetisismi seksuaalista tarvetta, joka vaatii purkautumistaan vai onko se fetisisti vasta kun seksuaalisen tyydytyksen saaminen on mahdotonta ilman fetissin läsnäoloa?

Omasta mielestäni rajanveto on turhaa, jos seksuaalinen mieltymys on niin voimakas, että siihen liittyy jo tarve, puhutaan jo prosentuaalisesti niin pienestä vähemmistöstä, ettei ole enää oleellista pilkkoa pienemmmäksi.

Itse pidän ajatuksesta, että seksuaalinen mieltymys mitä tahansa asiaa kohtaan muuttuu janalla siirryttäessä kohden ääripäätä ensin tarpeeksi ja sitten välttämättömyydeksi, määritelmän muuttuessa ehkä jossain viidennen ja kuudennen sigman kohdalla. Tuossa teoriassa olisi se hieno puoli, että se selittäisi myös D/s-tyyppiset valtakuviot fetisseinä valtaan ja sen käytön ilmentymiin. Noille kun ei oikein muutoin löydy omaa "lokeroaan" mistään...

-Mr.Inathu

PS. Toivottavasti ketjuun ei tule yhtään pateettista vastausta tyyliin: "Miksi ihmeessä kaikkea aina pitää tutkia ja analysoida, kun voitaisiin vaan olla?"
Jolleivat uteliaat yksilöt kysyisi "Miten?" ja "Miksi? ja "Mitähän jos...", olisi ihmiskunta yhä puussa ja miettisimme kannattako banaania avata vai syödä samantien kuorineen :D

Chmlnidae

  • Vieras
Vs: Fetissi vai ei?
« Vastaus #2 : 05.04.2015, 12:34 »
Hauskaa pyörittelyä.

Itseni lokeroin vaniljaksi jolle kirjainyhdistelmä BDSM on työkalu intensiivisemmän seksuaalisuuden tutkimiseen.
Seksuaalisuus tarpeena on jotakin muuta, samoin ylipäänsä ihmisen tarpeet.
Eli liikun ihan vain halun-asteikolla näissä merkeissä. Jopa oman maskismini luen sille sektorille kuuluvaksi.
Olen ollut suhteessa jossa toisella oikeasti oli fetissi, pakottava sellainen, ja siksi ehkä onkin hankalaa jotenkin liudentaa fetisismin merkitystä kaikkinensa kinkyilyä koskevaksi, ainakaan omalta osalta (toisaalta juuri niinhän tuossa alussa tavallaan määrittelen ja itse suhtaudun, kyse siis ehkä vain termivalinnasta).

miss_ridinghood

  • Vieras
Vs: Fetissi vai ei?
« Vastaus #3 : 06.04.2015, 00:07 »
Tätä asiaa on tullut pohdittua paljon viime aikoina. Milloin joku asia on fetissi, eikä vaan voimakas kiinnostuksen kohde? Pitkään ajattelin, ettei mulla ole mitään todellisia fetissejä. Jotkut asiat vaan kiinnostivat enemmän kuin toiset. Sitten tajusin, että yhä useammin kiinnitin huomiota työvaatteisiin pukeutuneisiin ihmisiin. Siis sellaisiin ihaniin, mitä remppamiehet ja rekkakuskit käyttää. Ja eksyin paikallisen Prisman remonttiosastolle ihailemaan työvaatteita ja työkaluja. Kerran sitten tajusin siellä kierrellessäni, että mun pöksyt oli aivan märät. Pakko se oli silloin myöntää itselleni, että kyseiset asiat ovat mulle fetissi.

Ehkä suurinta mietintää on aiheuttanut juuri se, etten kuitenkaan tarvitse työvaatteiden näkemistä kiihottuakseni, ja pystyisin hyvin elämään ilmankin niitä. Onko asia silloin oikea fetissi? Joidenkin mielestä ehkä ei, mutta mulle kyllä. Ei se ihan normaalia ole käydä kaupassa hipelöimässä haalarin punttia... Lisäksi on vielä se, että kyseiset vaatekappaleet kiihottavat myös itseni päälle puettuina ja jotenkin sitä tulee heti paljon itsevarmempi ja seksikkäämpi olo. Tätä asiaa on kyllä hieman hankala selittää, koska en ole vielä itsekään sisäistänyt sitä ihan täysin.

Onhan mulla paljon muitakin kiinnostuksen kohteita, jotka kiihottavat, mutta niitä en laskisi fetisseiksi. Ne eivät aiheuta samanlaisia tunnereaktioita, ja pystyn suhtautumaan niihin paljon neutraalimmin. Mutta raja fetissien ja muiden kiinnostuksen kohteiden välillä on häilyvä, enkä aina osaa erottaa niitä toisistaan. Onko sillä kuitenkaan mitään väliä, jos itse tietää, mistä tykkää?

T: Miss Ridinghood, jolle Motonet on hurjan paljon kiihottavampia paikka, kuin pornokauppa