BDSM-baari
Aula - kaikille avoimet alueet => Kerhohuone => Aiheen aloitti: Adrenalynnie - 01.09.2018, 17:03
-
Minkälainen kamera kannattaisi hankkia, jos haluaa kuvata kätevästi ihmisiä muullakin kuin iPhonella? Tällä hetkellä mielessä lähinnä voimaannuttava muotokuvaus. Mulla on hyvin silmää kauneudelle ja löydän hyvät kuvakulmat ihmisistä, joten olen ajatellut että voisin kehittää sitä puolta.
Olen joskus muinoin filmiaikana harrastanut valokuvausta, mutta tooooodella pitkään aikaan en ole kuvannut muuten kuin puhelimen linssin kautta.
Kovin suurta summaa en ole ainakaan alkuun sijoittamassa ja käytettykin on hyvä vaihtoehto.
-
Olympus tai Panasonic MFT objektiiveillä. Itsellä molempien firmojen rungot ja mft objektiivejä.
-
Budjettihan se on mikä sanelee paljon. Järkäriä jos suunitelet hankivasi ja olet valmis hiukan pelamaan putkien kanssa. Kiinitä enemmän huomiota Objektiiveihin (valovoima, tärähdyksenesto) kuin kameranrunkoon. Aktiivihimoharrastajat vannovat täyskennosten nimeen, mutta se nostaa hintaa reipaastikin. Käytettynä saa hyviä edullisesti. Pyri kuitenkin hankkimaan jokin valtamerkeistä esm. canon, nikon..näin se kameran ja putkien laajentaminen tarpeen myötä on helpompaa. Toisin sanoen, et päädy tilanteeseen, jossa olet hankinut jotain merkkiä putket ja uuden rungon vaihtamisen tullessa ajankohtaiseksi, joudutkin päivittämään, myös putket. Kiinitä siis huomiota, mikä putki käy runkoon, minkä hankit. Maku ja mieltymysasiaa tietty, mutta itsestäni harrastelija harvoin tarvitsee ammattilaistason välineitä, vähemmälläkin pärjää ja vaikka välineet olisi kuinka huiput, ei se auta, jos niitä ei myös opettele käyttämään :) Moni ostaa huippuvehkeet, koska ne kuulemma pitää olla. Paukuttavat kuvat kuitenkin automaatilla! Järkkärin hyödyt tulee esiin vasta kun sen hallitsee luovasti. Itselläni on ammattilaistasoa ainoastaan salama ja hyvin on näille kuvaamisille piisanneet.
-
Kiitos vinkeistä!
Oli itsellä Nikonin vehkeet aikoinaan, mutta en ole merkkiuskovainen.
-
Itse kuvannut aina Canonilla. En muuten ole merkkiuskovainen mutta käytettävyyden oppimisen takia en kovin helpolla merkkiä lähde vaihtamaan.. Plus että Canoniin ainakin löytyy helpolla yleensä kaikenlaisia laajennustarvikkeita.. mm. objektiivit ja valaisu. Ja myös vanhat linssit käy uudempiin runkoihin.
Riippuu ihan siitä miten paljon ja vakavasti aiot harrastaa. Melko pitkälle pääsee jollain perustason järkkärillä joita saa parilla sadalla käytettynäkin. Täyskennojakin saa kelpo pelejä muutamalla sadalla.
Eri merkeissä tietty sit sekin että mikä istuu omaan käteen hyvin. Itte oon hypistellyt jotain peilittömiä ja mun käteen ne ei tunnu ainakaan kivalta. Vaikka kaikkeen varmaan tottuu tietty. 😊
-
Jos sinulla tuo muotokuvaus on pääasiallisena juttuna niin kiinnittäisin eniten huomiota linssiin. Eli polttoväli 85mm (täyskennoisilla) ja mahdollisimman suuri aukko (F2,8 tai mielummin pienempi) niin pystyt hallitsemaan syväterävyysaluetta paremmin (eli sumentamaan taustaa mutta pitämään kohteen terävänä). Itse pelasin pitkään Canoneilla ja ova hyviä pelejä. Käytännön syistä ( eli kyllästyin raahaamaan reissussa +10kg kamerareppua kun on muutakin kamaa) vaihdoin noin vuosi sitten Olympuksen omd-m5 mkII :een jossa nokalla Olympuksen 12-40 f2,8. Tämä vastaa täyskennoisella isolla zoomilla aika hyvin tuota kaikkien pro kuvaajien arvostamaa 85mm poltoväliä kun kamera on ”vajaakennoinen”. Ei kuvan laatu samaa ole kuin täydellä kennolla mutta täysin riittävää ja tiedostot inhimillisemmän kokoisia eli ei ole kovalevy tietokoneesta heti tukossa.
Vähän pitäisi tietää minkälaista hintaluokkaa olet suunnitellut? Vaikuttaa ihan älyttömästi siihen mitä loppupeleissä kannattaa ottaa 🙂 muotokuvaukseen sopivan kaluston hintahaarukka on aika laaja. Jollain noin 600€ systeemillä pääsee alkuun ja himokuvaaja laittaa helposti 6000€( jos riittääkään)samaan muotokuvan ottamiseen ;)
Tuota kyllä komppaan täysin, että kameralla ei juurikaan ole merkitystä jos kuvaaja ei osaa ottaa siitä ominaisuuksia irti. Kuvaaminen on sairaan hauska, mutta aikaa ja rahaa vievä harrastus. Nyt jos katselen elämää taaksepäin niin ois oikeastaan ollut fiksuinta pysyä pokkareista/puhelinkamerassa 😂😂😂
-
Kuten tässä on jo monessa mainittu, niin se linssi on tärkein ja sen laatuun kannattaa satsata enemmän, myös polttoväli täytyy pitää mielessä. Jos kuvaat potretteja sisällä, niin kroppikennoiseen kameraan ehdottaisin 24-70 mm ja mieluiten f2.8. Tämä sen vuoksi, että saat valoa kameraan heikommassakin valaistuksessa ja kuitenkin on tilaa kuvata. Itse koin hankaluutena aloittaessani kuvata kroppikennolla ja 50mm linssillä, koska suomalainen huonekoko on sen verran pieni, ettei ole oikein tilaa peruuttaa. Noita linssejä löytyy kaikilta suurilta linssinvalmistajilta (laatu toki on aina kalliimpaa). Oma ehdotukseni suht edulliselle setille, jonka kenties pystyt käytettynä metsästämään: Canon 600D ja siihen Sigman 24-70 mm f2.8.
Mihin tahansa sitten päädytkin, niin paljon ruutuja sitten vain. Maailmassa ei ole vielä liikaa kuvaajia. ;D
-
Itselläni on sisätiloissa monasti käytössä, alkujaan maisemakuvaukseen hankittuna canonin 10mm - 22mm. Toimii aika kivasti juurikin pienissä tiloissa. 10mm ei vielä aiheuta niin paljoa vääristymää ja hiukan sovittelemalla senkin voi eliminoida hyvin. Hiukan kuperalinssi ja sillähän sitä ne pitkät sääret saadaan tehtyä vielä pidemmiksi.
-
Kiitos näistäkin vinkeistä!
Vaikka olenkin tiedonhaluinen, jostain syystä en ole yhtään kameranörtti, joten pitää tosiaan vähän opiskella tätä aluetta ennen ostopäätöksiä. Tuhansia tuskin tulen heti välineisiin sijoittamaan, mutta varmaan jokunen satanen aina välillä.
-
Peilitönkin on vaihtoehto, jos ei tahdo rinkassa rojujaan kantaa....Fuji.
-
Kameran hankintaan vaikuttaa eniten sen tuleva käyttötarkoitus sekä hintahaarukka, kuten tuossa aiemmin jo mainittiinkin.
Jos hakusessa on ennemminkin kertaostos jolla saa kännyräpsyjä parempaa jälkeä, voisi pokkari tmv. kevyempi vaihtoehto tulla kyseeseen. Jos taas tavoitteena on tehdä kuvaamisesta isompikin harrastus ja jättää ovi auki mahdollisille lisähankinnoille, voisi järjestelmäkamera olla fiksumpi hankinta. Tällöin suosittelen budjetista riippuen esim. Canonin tai Nikonin halpiskittejä, jotka sisältävät sekä rungon että zoom-objektiivin. Näillä pääsee jo alkuun, ja kun kamera (ja etenkin sen rajat) ovat tulleet tutuksi, voi lisäkalustoa hankkia omien tarpeiden mukaan. Mainitut valmistajat ovat valikoimineen sen verran lähellä toisiaan, että merkin voi valita käytännössä ihan silläkin perusteella kumpi sopii paremmin omaan käteen. Laadun puolesta muotokuvausta varten kannattaa hankkia kamera mahdollisimman suurella kennolla sekä objektiivi mahdollisimman suurella valovoimalla. Molemmat ominaisuudet nostavat toki kokonaisuuden hintaa, joten joitain kompromissejä joutunee tekemään.
Valokuvauksesta kiinnostuneita suosittelen lukaisemaan tämän blogitekstin (https://www.mikkosaari.fi/ohjeita-ensimmaista-jarjestelmakameraa-ostavalle/). Kirjoitus on jo muutaman vuoden takaa, mutta asiasisältö on yhä ajan tasalla. Mainitut kamera- ja objektiivimallit ovat toki jo vanhentuneita, mutta samat kommentit pätevät aika pitkälti myös niiden nykyisiin vastineisiin.
-
Nykyaikainen vaihtoehto on peilitön.
-
Kuten tässä on jo monessa mainittu, niin se linssi on tärkein ja sen laatuun kannattaa satsata enemmän, myös polttoväli täytyy pitää mielessä. Jos kuvaat potretteja sisällä, niin kroppikennoiseen kameraan ehdottaisin 24-70 mm ja mieluiten f2.8. Tämä sen vuoksi, että saat valoa kameraan heikommassakin valaistuksessa ja kuitenkin on tilaa kuvata. Itse koin hankaluutena aloittaessani kuvata kroppikennolla ja 50mm linssillä, koska suomalainen huonekoko on sen verran pieni, ettei ole oikein tilaa peruuttaa. Noita linssejä löytyy kaikilta suurilta linssinvalmistajilta (laatu toki on aina kalliimpaa). Oma ehdotukseni suht edulliselle setille, jonka kenties pystyt käytettynä metsästämään: Canon 600D ja siihen Sigman 24-70 mm f2.8.
Mihin tahansa sitten päädytkin, niin paljon ruutuja sitten vain. Maailmassa ei ole vielä liikaa kuvaajia. ;D
Kuten pip sanoi, niin potrettikuvissa 20-70mm toimii hyvin, kun kuvausetäisyys on sisätilassa, läheltä ja valaistu. Jos haluat kuviin pehmentyvän taustan tai muuten kuvaat heikkovaloisissa olosuhteissa kiinnitä huomiota aukon kokoon (luvun pienuuteen). Itse käytän kiinteitä putki (useita ja manuaalitarkennuksella), joka tarkoittaa kuvaajan itsensä liikkumista kuvattaessa eikä niin, että zoomailen putkella kauempaa "sommitellen". Siinä voittaa sen, että zoomailtaessa aukkokoko heikkenee, kun taas kiinteässä aukkokoko on vakio.
Canonista ja Nikonista (nykyinen) sen verran, että.jos kuvaushetkellä haluat enemmän vaikuttaa lopputulokseen, Nikonissa on säätöjä. Canon on helppo ja nopea.
-
Komppaan Juuttia. Jos on kuvannut joskus way back kun kamerat oli vielä kameroita, niin nu Fujit on just oikeita... Säädöt hoituu sieltä mistä on tottunut eikä jostain valikkopolun takaa ja laatu sekä linsseillä että rungoilla on kohdallaan. Tekevät myös kelvollista kuvaa suoraa kamerasta, jos ei aina jaksa säätää jälkikäsittelyssä ;D
-
Toisaalta, koko valokuvaus kehittyy, niin huikeata tahtia, että uskaltaako enää ostaa mitään. Tämänpäivä in on huomisen out. Käsittääkseni ihan tavalliseen kännykäänkin on ollut jo tovin saatavilla "sovitelinsejä" mm. microkuvausta varten :D Viisaampaa ehkä säästää rahansa ja ostaa hintavampi känny. Vasiten jos ei kuvaaminen erityisemmän suuri mittakaavaista tule olemaan.
-
Kantsii miettiä myös kuinka paljon uhraa aikaa, mielenkiintoa perehtyä. Taivas vaan rajana, rahallisestikin :D
Hommaa joku perusjuttu, täydelliset säädöt pitää löytyä jos sulla vaikka mielenkiintoa olisi joskus niihin perehtyä. Tieteskin pitää löytyä myös kunnollinen automatiikka jos ei sitä mielenkiintoa olekaan. Kuvanvakautus on nykyään ihan ehoton, kun näissä meidän piireissä tahtoo valoa olla välistä aika vähän.
Yks tapa on se, että hommaa kunnon rungon ja siihen sitten aikaa myötä kasaa laatua. Toisaalta kehitys on niin nopeaa nykyisin että saattas olla yks vaihtoehto hommata kunnon käytetty runko ja lisäkamppeet sitten laadukkaat uudet. Lisäkamppeen, objektiivit ja vastaavat kun ei oikein nopeaan vanhene vaan säilyttävät ominaisuutensa tosi pitkään
-
Tässä muutamia vaihtoehtoja muotokuvaukseen
https://www.rajalacamera.fi/canon-eos-800d-sigma-17-50mm-f-2-8-ex-dc-os-hsm-jarjestelmakamera.html
https://www.rajalacamera.fi/olympus-om-d-e-m10-mark-iii-m-zuiko-12-40mm-f-2-8-ed-silver.html
https://www.rajalacamera.fi/sony-a7-fe-28-70-kit.html ja kaveriksi https://www.rajalacamera.fi/sony-sal-85-2-8-sam-objektiivi.html
Ja jokerina heitän tämän. Luultavasti tarttee ulkoisen salaman päälle mutta ne on kohtuu hintaisia
https://www.rajalacamera.fi/canon-powershot-g7-x-mark-ii-kuvaamisen-taito-verkkovalmennus.html
Nikonin ovat myös vallan mainiota vehkeitä. Nyt ei vain silmään osunut tuohon hintaluokkaan sopivaa pakettia.
Jos mun noista pitäisi valita muotokuvaukseen yksi niin se olisi tuo Sony. Ainoa täysikennoinen ja kuvan laatu on todella hyvää. Sitten tuohon päälle kun aikaa, mielenkiintoa ja pätäkkää löytyy esim Sonyn oma 24-70 2,8. Mulla oli tuo kamera ja tykkäsin kovasti. Oikeastaan vieläkin ketuttaa että vaihdoin aikoinaan Canon 7D mkII:een. Tuolla kittilinssillä pärjää. Heikkoutena, että käytettyä optiikkaa löytyy melko huonosti ja uusi optiikka on melko arvokasta.
Jos et halua heti alkuun panostaa ihan hirveästi vaan opetella rauhassa niin ota toi pokkari. Sillä voit periaatteessa opetella ja kuvata kaiken. Ja jos oikein innostut niin luultavasti tiedät sen jälkeen vielä paremmin millaisen kameran tarvitset.
P.S. Kaivelin nuo nyt nopeasti Rajalan sivuilta. Kandee katella muitakin liikkeitä esim. Topshot, käytettyjä löytyy esim. Kameratorilta.
-
Suurkiitokset kaikille vastanneille! Tässähän on nyt paljon tietoa, joka palvelee muitakin saman asian kanssa painiskelevia. Blogikin tuli luettua.
Kuvaamisen perusasiat on tuttuja, mutta muun kuin automatiikan käyttö tosiaankin filmiajalta.
Jos joku haluaisi tästä vieltä jotain vinkata: Kuvan jälkikäsittely
Photoshop/Gimp-taitoni ovat tosi alkeelliset. Valmiiksi tuttua on perustermit, kuten kontrasti, värikylläisyys etc. Sinänsä ei ongelmaa opetella uusia ohjelmia yms. Tällä hetkellä kuitenkin arvelen, että en tule kovin syvälle hifistelemään kuvankäsittelyssä. Mutta mistäs sen etukäteen tietää, tosin siinä vaiheessa voi sanoa muille harrastuksille hyvästi...
- Lightroom?
-
- Lightroom?
Suositukset tälle. Tuo photoshop + lightroom on nykyään niin halpa verkkolisenssillä, etten edes jaksa lähteä kikkailemaan ilmaisversioilla, joista omakohteisesti ei ole ainakaan kovin hyviä kokemuksia ajalta kun em. tuotteet maksoi maltaita.
Maksan muistaakseni tuosta combosta 13€/kk nyt tms. Käyttö on helppoa, tutoriaaleja netti täysi, joten jos ei ole taloudellista estettä, niin kannattaa harkita vahvasti.
-
Vastauksia on jo vaikka kuinka, mutta ehkä vielä yksi lisää kun valitettavasti tässä vähän aikaa sitten joutui tai pääsi aloittamaan taas puhtaalta pöydältä asian suhteen.
Jos pääsee aloittamaan alusta, en kyllä enää oikein voi suositella peilijärjestelmiä kuin ehkä käytettynä, ja sen jälkeen siinä järjesteyksessä että yrittää katsoa missä linssijärjestelmässä on sopivaa optiikkaa tarjolla ja löytyykö siihen sitten joku käteensopiva runko. Jos kameraa aikoo kanniskella mukanaan MFT eli Micro Four Thirds on mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto, mukana on kaksi isoa valmistajaa Olympus ja Panasonic ja monia riippumattomia linssi- tai salamavalmistajia ja optiikat sopii ristiin. Kamerat ja linssit on kevyitä ja hyvin kohtuullisella hinnalla saa laadukkaita linssejä.
Parhaat kuvat kuitenkin saa aina sillä kameralla joka on mukana. Ja jos haluaa vaihtaa johonkin muuhun, laadukas MFT-tavara liikkuu käytettynäkin.
Sonylla on hienoja runkoja mutta optiikka on kallista ja vaihtoehtoja niukasti.
Itse vaihdoin nyt Fujiin kun kuvitteli haluavansa enemmän pikseleitä mutta MFT:n jälkeen on kyllä huomannut että koko ja paino ja kalliimmat optiikat on rajoittaneet harrastusta.
Mitään täyskennoisia ei tässä vaiheessa ole mielestäni syytä lähteä hankkimaan, jos tuntuu siltä että harrastus lähtee liikkeelle ja on valmis panostamaan älyttömiä summia kalustoon niin ehtii myöhemminkin.
Yleisesti kameroissa hinnoittelu on aika mielenkiintoista, yksittäin ostettuna rungot ja linssit maksaa, mutta pakettina voi saada hyvin paljon edullisemmin. Kun sopiva linssisarja on valmiiksi mietittynä ja runkojakin sovitettu käteen, kannattaa siihen alkuun valita mahdollisimma hyvä peruslinssi pakettina rungon kanssa ja katsoa mitä liikkuu käytettynä. Esim Olympuksen tapauksessa ostaa rungon yhdessä 12-40 mm F2.8 zoomin kanssa yleiskäyttöön ja sitten kiinteä 45 mm F1.8 erikseen joko käytettynä tai uutena. Tämä taisi jollain ollakin jo jollain aikaisemmalla suosituslistalla.
Mitä ei mielestäni kannata ostaa on canonikonin halpissetit, mieluummin sitten vaikka laadukas pokkari joissa on hyvä valovoima ja kohtuullisen kokoinen kenno. Jossain muinasuudessa pokkareita on arvosteltu hitaudesta mutta se ei enää ole kalliimman sarjan pokkareilla mikään ongelma ja noissa laatusarjan laitteissa on myös ihan vastaavat käsisäätömahdollisuudet kuin järjestelmärungoissa. Itse olen ehtinyt räiskimään aina mukana kulkevalla panasonicin pokkarilla jo yli 20.000 kuvaa ja on niissä ihan hyviäkin joukossa :) Sivuhuomiona amatöörikuvauskohde ei yleensä ole myöskään ihan niin tönkkönä jos kuvaa pienemmällä kameralla. Oma järjestelmäkamera on jäänyt sitten oikeastaan vain studiotyylisiin kuvauksiin ja mitä nyt on tehnyt jotain satunnaisia kuvauskeikkoja kun tilaaja kuitenkin odottaa että on oikein järjestelmäkamera :) Tosin niisäkin on sitten saattanut olla pokkarikuvia joukossa kun sillä ainakin itse olen päässyt paremmin tilanteisiin kiinni kun kuvaaminen ei häiritse tilannetta.
Käytetyn kuvaustavaran metsästykseen vielä yksi linkki sitten kun tietää melko tarkasti mitä hakee, palvelu kokoaa useiden eri kauppapaikkojen tarjonnan yhteen:
http://www.omaetsin.fi/
Loppukaneettina vielä että valitettavasti alan blogit on todella vahvasti keskittyneet tekniikkarunkkaukseen ja varsinaisesta kuvaamisesta ja kuvista on tosi heikosti mitään. Kun on silmää tilanteille ja sommitteluille, tekniikka on kuitenkin toissijaista.
-
vanDaali summasi asian hyvin.
-
vanDaali summasi asian hyvin.
Kyllä vain. Ja tuli vastauksia/tukea omille pohdinnoilleni, joten alkaa olla jo jollakin tasolla omat tarpeet/hankkimismahdollisuudet kartoitettuna.
Sain vinkin, että käytetyn kameran yhteydessä olisi hyvä tietää mikä kameran shutter count on
https://kamerakoulu.fi/kameran-shutter-count
-
Sivuhuomautuksena tuohon, että Sonylle on vähän linssejä, niin mainitsen vain, että Sonyn A-mountiin käy iso kasa Sigmaa ja Tamronia, sekä monen unohtamat Minoltan lasit (Sony aikoinaan osti Minoltan kameratuotannon).
Muuta en nyt lähdekään toistamaan, sen verran kattavasti jo annettu vinkkejä. :)